Varssavi

Erasmusega Rootsis, Reisid

Külastasin oktoobri keskel Poola pealinna, Varssavi. Väga ilusa vanalinna, aga kurbust tekitava ajalooga linn. Kohutav on mõelda, et 80% linnast hävis II maailmasõjas. Paremal pildil on katoliku kirik. See on ainuke hoone vanalinnas, mis säilis peale pommirünnakuid. Legend räägib, et tänu jumala kaitsele jäi kirik puutumata; tegelikult aga teist pommiplahvatust ei toimunud, mis oleks kiriku hävitanud.

Linnas on mitmes kohas kuubikud, millel on kujutatud 18. sajandi Varssavit ja just nende maalide põhjal ehitati linna uuesti ülesse.

IMG_9591-2.jpg

Alloleval pildil on Presidendi palee, ka see ehitis elas üle II maailmasõja. Algselt oli Varssavi vanalinn hästi väike ja Presidendi palee asus linna ääres. Selle aegne president (Crown Great Hetman Stanisław Koniecpolsk) lasi palee ehitata küll vanalinnast välja, aga tänav, millel see asub oli peamine sissesõidu tee Varssavisse, seega kõik ikkagi  alati nägid paleed.

IMG_9612-2.jpg

Varssavis on vanalinn ja kesklinn teineteisest eemal ja kaks hoopis eraldi kohta. Kui vanalinn on väga ilus, siis ma isiklikult kesklinna kohta seda ei ütleks. Kesklinn on väga kaootiline, kõrvuti on vanad, nõukogude aja ja uued klaasist hooned. Alloleval pildil on näha Poola esimest McDonald’s-it. Selle avamine oli suursündmus, isegi piiskop oli  kutsutud.

IMG_9664-2.jpg

Enne II maailmasõda võrreldi Varssavit Pariisiga, sest majade fasaadid olid neil kahel linnal väga sarnased, sama ei saanud öelda sisehoovide kohta, aga see selleks. Kahjuks on nüüd seda võrdlust raske teha, sest siiamaani näevad veel paljud maja välja sellised nagu alloleval pildil.

IMG_9669-2.jpg

Võtsime Varssavis osa ka tasuta linnatuurist – tunnen, et see hakkab mul juba traditsiooniks saama. All vasakul on meie kiid ja olen ka seekord giidiga väga rahul.

Üleval paremal pildid on Varssavi ülikool. Ülikooli ees pingil istuva õpilase käes oleva raamatu kohta on legend, et kui sinna vahele panna ülesanne, mida ei oska, siis ta lahedab selle ära ja järgmisel päeval võid tagasi tulla ja lahenduse võtta.

Sattusime juhuslikult E.Wedeli, Poola vanima šokolaaditootja pood-kohvikusse ja see oli imeline! Juba menüüd vaadates hakkas suu vett jooksma. Kuum šokolaad (mitte kakao) oli imeline nagu ka kõik muud maiustused.

Leidsime ka mega laheda kommipoe, kus nägime, kuidas reaalselt neid komme valmistatakse.

Käisime ka kahes muuseumis: Chopini muuseumis (all kolm vasakpoolset pilti) ja Polini muuseumis (juudi muuseum) (all parempoolne pilt). Chopini muuseum on pühapäeviti tasuta ja sattusime sinna just sel päeval. Mulle meeldis see muuseum, see oli piisavalt informatiivne ja piisavalt interaktiivne. Juudi muuseum meeldis mulle vähem kui Chopini oma. Tundsin, et seal oli liiga palju detailset informatsiooni ja mul jäi üldpilt saamata. Pean aga kiitma muuseumi ülesehitust, see oli väga põnev!

 

Järgmine sihtkoht Poola minnes oleks Krakov, loodan, et satun sinna juba lähiajal.

Järjest rohkem tunnen, et maailmas on nii palju avastamata kohti ja tahaks igale poole minna.

Merili 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s